Vertaislainat & Sijoittaminen Suomessa

Vertaislainat ovat niin kutsuttuja vertaislainoja tai P2P-lainoja. Vertaislainauksessa osapuolina ovat lainanottajat ja lainanantajat. Sekä lainanottajat ja lainanantajat (sijoittajat) pysyvät lainaprosessin aikana anonyymeinä ja eivät ole suorassa yhteydessä toisiinsa. Ennen kuin lainanottajalle myönnetään lainaa, hänen luottotietojaan tarkistetaan. Vertaislaina on uusi sijoitusmuoto sijoittajille. Vertaislainaus antaa joka kuukausi tuottoa. Sijoituksen tuotto tulee lainaajan maksamasta korosta.

Vertaislainoissa lainasummat vaihtelevat 1000€ ja 10000€ välillä per laina. Sijoittajalle suositellaan sijoituksen hajauttamista usemapaan lainaan esimerkiksi muutaman satasen sijoituksilla. Tämä hajauttaa myös riskiä, taaten ainakin jonkinlaisen rahavirran vaikka joku lainan ottajista olisi ajautunut akuuttiin maksuvaikeuteen.

Vertaislainat Suomessa

Suomessa vertaislainaa voi hakea muutamalta maassa toimivan yrityksen tai foorumin kautta. Koska vertaislaina on keskimääräisesti hitaampia prosessi saada lainaa nopeasti heti tilille, ei niiden suosio ole vielä varsinaisesta ainakaan räjähtänyt. Toisaalta, uusia vertaislainasivustoja on muutaman viime vuoden aikana tullut markkinoille myös Suomessa.

Olemme keränneet alla olevaan listaukseen kaikki Suomessa toimivat vertaislainapalvelut, josta voit hakea P2P-lainaa tai ryhtyä vaihtoehtoisesti sijoittajaksi. Vertaislainoja voi hakea muutamasta sadasta eurosta jopa useampaan tuhanteen euroon. Vertaislainoista etenkin TrustBuddy on ollut viimeisen vuoden aikana suosittu, sillä sen kautta voi hakea jopa 600€ lainaa ilman kuluja.

Vertaislaina Sijoittaminen

Niin kauan kun rahaa on ollut olemassa, ihmiset ovat lainanneet sitä toisilleen. Vertaislaina on oiva sijoitusmuoto – se antaa sinulle mahdollisuuden auttaa lainaa tarvitsevia ihmisiä, samalla kun saat siitä itsellesi hyvän tuoton. Sijoittajana sinulla ei ole suoraa yhteyttä lainanottajiin, vaan pysyt koko prosessin ajan anonyymina.

Vertaislainapalvelun kautta sijoittaminen on turvallista – jos lainanottaja ei lyhennä lainaansa ajoissa, vertailainasivustoa ylläpitävä yhtiö suorittaa koko perintäprosessin puolestasi ilman ylimääräisiä kuluja. Riskien vähentämiseksi sijoitukset hajautetaan aina moneen eri lainaan. Sijoitusmuoto vaatii erittäin vähän ylläpitoa. Lisäksi hallinnointikulut ovat alhaiset. Mukaan vertaislaina sijoittamiseen pääset jo muutamalla sadalla eurolla.

Rahan sijoittamisessa on aina riskinsä ja vertaislainoihin pätee sama vanha totuus kuin muihinkin sijoituksiin: korkeampi tuotto-odotus kulkee käsi kädessä korkeamman riskin kanssa. Luottotappioriskien minimoimiseksi vertaislainayhtiö vaatii tiettyjä kriteereitä lainanhakijalta. Voit lukea ja tarkastella eri vertaislainayhtiöiden kriteerejä valitsemalla “Sijoita tästä” napin ylläolevasta taulukosta.

Voit vaikuttaa saamaasi tuottoon Lainaajassa. Valitse haluamasi korko lainallesi sekä lainanottajat joita haluat tukea. Näin molemmat voivat saada paremman koron.

Vertaislainat Verotus

Vertaislainat verotus – Sijoitettujen lainojen korko on veronalaista tuloa ja siitä tulee maksaa pääomatuloveroa. Vuonna 2012 pääomatulon tulovero on 30 prosentin suuruinen. Jos pääomatulojen yhteismäärä ylittää 50 000 euroa kalenterivuoden aikana, ylimenevästä määrästä on maksettava 32 prosentin suuruinen vero.

Huomattavaa on, että yksityishenkilöille luottotappiot eivät ole verovähennyskelpoisia. “Muunlaiset menetykset, kuten yksityishenkilöiden välisestä lainanannosta syntyneet menetykset tai omaisuuden tuhoutuminen, eivät ole vähennyskelpoisia henkilöverotuksessa.”

Yrityksille sen sijaan luottotappiot ovat vähennyskelpoisia.

Vertailainat yleisesti

Vertaislainojen idea perustuu iänaikaiseen periaatteeseen: yksityishenkilöiden välisille lainoille. Englannin kielessä ilmiö kulkee nimellä P2P lending tai peer-to-peer lending. Uuden tekniikan avulla lainaa myöntävien ja lainaa tarvitsevien tahojen on entistä helpompaa löytää toisensa.

Jotkut alan yritykset ovat henkilölainojen sijaan erikoistuneita pienten yritysten rahoittamiseen, ja vertaislainat ovat näin ollen sukua myös joukkorahoitukselle. Ilmiö on osa suurempaa maailmanlaajuista muutosta, jossa uusia rahoitusmuotoja syntyy pankkien ja muiden perinteisten rahoituslaitosten rinnalle. Englannin kielessä tästä käytetään usein käsitettä ”sharing economy”.

Maailman ensimmäinen vertaislainoja tarjoava yritys on brittiläinen Zopa, joka on toiminut vuodesta 2005. Alan toinen suuri toimija on amerikkalainen Lending Club, josta Google osti vähemmistöosuuden 125 miljoonalla dollarilla toukokuussa 2013. Maailmanlaajuisesti vertaislainoja oli jo vuonna 2012 myönnetty yli miljardin dollarin edestä.