Asuntolainat vertailu

Asuntolainat ovat monelle asunnon ostajalle välttämätön rahoitusratkaisu uuden asunnon rahoittamiseen. Asuntolaina onkin monen suomalaisen elämän suurin lainaerä ja sijoitus, joten sen hakinen vaatii erityisen paljon suunnittelua varmistaakseensa takaisinmaksukysynsä. Yhä useammat ovat alkaneet ymmärtää asuntolainojen kilpailuttamisen keskenään eri pankeissa. Tämä on erittäin kannattavaa, sillä pankkien väliset asuntolainojen kokonaiskorot, viitekorot ja prosentuaaliset marginaalit voivat vaihdella yllättävänkin paljon.

Asuntolaina vertailu

Tässä taulukossa ollaan arvioitu asuntolainatarjoukset joulukuussa pääkaupunkiseudulla (85 000 euron lainalle, 15 vuoden laina-ajalla)

Pankki Kokonaiskorko (%) Viitekorko Kokonaismäärä
Nordea 1,84 eur 3 kk 99 247,33 €
Handelsbanken 1,86 eur 6 kk 98 665,99 €
Ålandsbanken 1,94 eur 12 kk 97 955,70 €
Danske Bank 2,04 eur 6 kk 99 983,71 €
Hypo 2,13 eur 12 kk 99 288,33 €
Aktia Pankki Oyj 2,21 eur 12 kk 99 827,46 €
Nooa Säästöpankki Oy 2,22 eur 12 kk 99 881,46 €
Helsingin OP Pankki 2,24 eur 12 kk 100 070,07 €
Tapiola Pankki 2,29 eur 12 kk 100 435,07 €
Suupohjan Op 2,43 eur 12 kk 101 334,22 €

Asuntolaina Marginaalit ovat edelleen noususuunnassa, joskin kehitys on hitaampaa.

Kilpailuta asuntolaina

Uusi asunto voi unelmissasi jo hyvinkin nopeasti ja laina-asiat tekisi mieli hoitaa nopeasti pois alta ilman suurempaa päänsärkyä. Totuus on kuitenkin se, että asuntolainan kilpailuttaminen on erittäin kannattavaa, säästät niin aikaa ja kuin vaivaakin kilpailuttamalla asuntolainasi. Välttämättä se pankki, jossa olet koko ikäsi ollut asiakkaana ei tarjoakaan sitä edullisinta ja joustavinta vaihtoehtoa. Ei ainakaan ilman, että kilpailutat asuntolainan myös muiden pankkien kesken.

Kilpailutat asuntolainat myös täällä;

  • Etua.fi
  • Freedom Rahoitus

Asuntolainat kannattaa aina kilpailuttaa eri pankkien ja rahoituslaitosten kesken. Jos asuntolainaa ei kilpailuta, saatat tahtomattasi joutua maksamaan vuosien saatossa merkittävästi enemmän lainaa takaisin kuin naapurisi, sillä maksat ilman asuntolainan kilpailuttamista ja vertailua ylisuurta asuntolainan marginaalia vuosia eteenpäin pankille. Halvin asuntolaina on aina tapauskohtainen ja selviää kilpailuttamalla pankit ja heidän asuntolainansa.

Asuntolainatarjous

Voit hakea asuntolainatarjouksen kaikista seuraavista pankeista ja rahoituslaitoksista;

  • Etua.fi
  • Nordea.fi
  • OP.fi
  • Aktia.fi
  • Handelsbanken.fi
  • DanskeBank.fi
  • Säästopankki.fi
  • S-Pankki.fi

Asuntolaina vakuus

Pankki tarvitsee myöntämälleen lainalle vakuuden turvaamaan sen takaisinmaksua. Pieniin tarpeisiin löytyy myös vakuudettomia rahoitusvaihtoehtoja. Lainan vakuutena voi olla esimerkiksi asunto, vapaa-ajan asunto, talletukset, arvopaperit, metsätila tai toisen henkilön antama takaus. Pankki laskee vakuuksille vakuusarvon, joka on yleensä omaisuuden markkina-arvoa alempi. Eri omaisuuslajien arvostus vakuutena vaihtelee myytävyyden ja arvon säilymisen mukaan. Esimerkiksi talletusvakuuden vakuusarvo on korkeampi kuin vastaavan suuruisen osakesalkun vakuusarvo.

Asuntolainassa vakuutena on ostettava asunto

Asuntolainassa vakuutena on yleensä ostettava asunto. Tavallisesti asuntoa vastaan voi saada lainaa 70 % asunnon arvosta. Jos lainan tarve on tätä suurempi, tarvitaan lainalle jokin lisävakuus.
Esimerkiksi 100 000 euron asunnon ostoon voi tavallisesti saada lainaa 70 000 euroa ilman lisävakuuksia.

Asuntolaina käsiraha

Asunnon osto on yksi elämäsi suurimmista kaupoista. Kauppoja tehdessäsi sinun tulee huomioida monia erilaisia asioita. Vahvista ostotarjous käsirahalla. Jos peruutat kaupan, menetät yleensä käsirahan. Jos myyjä peruuttaa, hän joutuu maksamaan hyvitystä. Käsiraha on enintään 4 % kauppahinnasta. Tutustu kirjalliseen ostotarjoukseen huolella, koska siitä et voi perääntyä käsirahaa menettämättä.

Asuntolaina opiskelijalle

Asuntolainan saaminen opiskellessa voi olla hankalaa, sillä pankit edellyttävät poikkeuksetta säännöllisiä ansio- tai yritystuloja myöntääkseen asuntolainaa. Toisaalta, jos olet opiskelija ja sinulla on työpaikka opiskelun ohella sekä sinulla on mahdollisuus saada yksi tai kaksi takaajaa lainallesi – paranevat asuntolainan myöntämisen mahdollisuudet merkittävästi. Suosittelemme ottamaan yhteyttä eri pankkeihin keskustellaaksesi tilanteestasi. Opiskelijana voit kuitenkin saada pienempiä lainoja tai kulutusluottoja jopa ilman vakuuksia.